Vitamín C je základným výživovým doplnkom. Chráni zdravie, predlžuje život a pomáha predchádzať chorobám. Nie je alfou a omegou zdravého fungovania ľudského organizmu, ale má svoje nezastupiteľné miesto v réžií mnohých procesov v našom tele.
Vitamín C (kyselina L-askorbová, askorbát) je vo vode rozpustný. Patrí medzi základné antioxidanty, zúčastňuje sa na tvorbe kolagénu a pri iných metabolických pochodoch organizmu. Človek ho nevie vyrobiť, a preto ho musí prijímať vo forme potravy, resp. farmakologických prípravkov. Potreba tohto vitamínu sa zvyšuje pri zápalových ochoreniach, nápore na imunitu, v rekonvalescencii, pri hojení rán, anémii, v dojčenskom veku. No dokonca je veľmi potrebný aj pre fajčiarov.
Nadbytok vitamínu C sa vylúči močom a preto obvykle nevzniká otrava (na rozdiel od v tuku rozpustných vitamínov). Naopak nedostatok vitamínu C môže spôsobiť ochorenie, ktoré sa nazýva skorbut, čo je zriedkavé, ale môže byť smrteľné.
Vitamín C má v našom organizme veľké množstvo funkcií.
Je významným antioxidantom, pomáha regenerovať vitamín E, radikály kyseliny močovej a tým sa zúčastňuje prevencie kardiovaskulárnych chorôb.
Je nevyhnutný pri syntéze kolagénu, karnitínu, dopamínu, steroidných hormónov v nadobličkách, niektorých neurotransmiterov, Zúčastňuje sa metabolizmu železa, medi a žlčových kyselín, metabolizmu kyseliny listovej a niektorých aminokyselín, chráni organizmus pred záťažou ťažkými kovmi.
Má dôležitú úlohu v imunitnom systéme, stimuluje leukocyty k zvýšenej degradácii baktérii a vylučovaniu protilátok, podporuje syntézu interferónu, zvyšuje odolnosť proti chladu, obranyschopnosť organizmu.
Má vplyv na zdravie kostí, chrupaviek, väziva, ciev, zubov a kože. Je výživou pre bunky a cievy. To znamená, že pôsobí pozitívne takmer na každú časť nášho tela, orgán, či bunku.
Doporučená denná dávka a potraviny s obsahom vitamínu C
Zdravý dospelý človek by mal denne prijímať 100 - 120 mg denne. V ovocí ho nájdeme najviac v pomarančoch, citrónoch, mangu a mandarínkach. V zelenine ho nájdeme najviac v paprike, v brokolici, v karfiole, v červenej kapuste a špenáte.
Okrem užívania vitamínu C obsiahnutého v strave môžete siahnuť aj po prírodnej suplementácii. Na základe mnohých výskumov a porovnávaní je prírodný a chemicky abstrahovaný prírodný vitamín C pre telo rovnako využiteľný. V oboch prípadoch ide o molekuly kyseliny L-askorbovej. Vitamín C prijímaný vo forme tabletiek alebo prášku je rovnaký, ako vitamín C v ovocí alebo zelenine. Rozdiel je ten, že prírodná kyselina L-askorbová sa v ovocí a zelenine nachádza v komplexe s ďalšími látkami a vitamínmi.